25. 7. 2015

Čtečkaton - Proč číst e-knihy?

¨


Musím říct, že čtení e-knih mě nikdy moc nebralo. Říkala jsem, že když to lidí baví, tak ať, ale není to nic pro mě. Pak však nastala doba, kdy jsem nestíhala chodit do knihovny a na tištěné knihy nezbývaly peníze, a tak jsem se začala více zajímat o čtečky knih a zjistila, že by to vlastně nemusela být špatná investice. Nemyslím si, že by mohly někdy předčít knihy s krásnýmí obálkami, zdobenými heboučkým sametovým povrchem, že byste se s nimi nejraději mazlili. Na druhou stranu určitě vypomohou lidem, kteří se nacházejí v podobné situaci jako já nebo těm, které už nebaví pořád odpovídat na otázky typu „Co čteš? …Panebože to je 50 Odstínu šedi? Jaké to je?...“

Jestli si nejste jistí, že by vás bavilo číst elektronické knihy, tak se v prvé řadě zkuste zbavit předsudků ve stylu, že technika není nic pro vás, že si knížku tak moc neužijete nebo že vás tolik nepohltí. Jestli kniha byla napsána tak, aby vás rozplakala, tak vám ty slzy do očí vžene nehledě na to, zda-li máte tištěný výtisk, e-book, či knihu posloucháte při cestě na autobus. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že většina čteček je dělaná tak, ať se dobře drží v rukou a její ovládaní je intuitivní.

Nebojte se to zkusit. V dnešní době máte tolik možností, jak si čtečku knih sehnat na vyzkoušení. Jen v mém okolí ji vlastní víc lidí, než bych byla schopna spočítat na prstech obou ruk a již několik let je v naši knihovně možnost vypůjčist si tuto vychytávku s více než 140 knihami a to na první vyzkoušení a ohmatání bohatě stačí.

Jestli jste se již dostali do fáze, kdy začínáte přemýšlet nad koupi této kouzelné písmenek plné krabičky, tak si možná říkáte, že určitě existuje spoustu značek a  vy byste si nevybrali. Neříkám, že tomu tak není, ale nyní již několik e-shopů s e-knihami prodává vlastní čtečky, které jsou kompabitilní s jejich sortimentem a vždy můžete vsadit na klasiku v podobě Kindlu či Pocketbooku. Mimo jiné na toto téma již byla, na (nejen) knižních blozích, napsána spousta článků, které uvádějí výhody a nevýhody té či oné čtečky a jejich pisatelé je psali právě kvůli vám, aby vám pomohli se trochu zorientovat v dnešní nabídce. Článek o mém pocketbooku se k nim zanedlouho přidá.

Určitě vás také zajímá, kde si knížku naplníte. Věřím, že to může být pro některé přítěž, já sama jsem s tím měla trable, ale netrvalo mi dlouho a hned jsem se do nakupování e-knih dostala. Dle mého názoru je český trh velmi dobře zásobený, existuje hned několi e-shopů, které se věnují výhradně e-knihám a každý má své akční nabídky, kde není problém sehnat knihy za velice nízké ceny, které vaši peněžence neuškodí a vaše čtečka bude chrochtat blahem.

Proč se čtečky tolik líbi mi? Od doby, co svůj Pocketbook vlastním nedostávám seřvané, když jedu na týdenní dovolenou s dvěma kufry, protože první je plný knih. Také je pro mě čtečka velkou výhodu při čtení knížek v cizím jazyce – zabudovaný slovník se vážně hodí, lepší než hledat mobil, který stejně někam utekl. Stala se mou věrnou kamarádkou, vždy ji nosím u sebe, protože nikdy nevíte, kdy bude mít autobus spoždění a vy ty tři minuty budete moci věnovat své oblíbené knížce.

Neříkám, že jsou lepší než opravdové tištěné knížky, to vůbec ne! Už kvůli toho, že tu typickou knižní vůni vám čtečka nevynahradí, že si ji můžete osahat a ohmatat, že se usmějete pokaždé, co se na ni podíváte, jak si tak hezky hoví na é poličce a vzpomenete si na své neobyčejné hrdin(k)y, to vám čtečka knih nedá, ale i přesto vám může usnadnit uspokojení vaší knihomolské části - přináší pohodlí, více přečtených stran a více prozkoumaných příběhů. Hodí se nejen na cestování, ale i na nudné přednášky ve škole, aniž byste rušili šustěním stránek.

Mějte se krásně,
Vaše
KejBí!


8 komentářů:

  1. Já čtečku při cestování zbožňuji - tahat s sebou mé oblíbené tlusté knihy moc dobře nejde a čtečka se vejde všude. Navíc když ani dopředu nevím, kolik budu mít času na čtení, tak abych netahala nějaké knihy zbytečně - když si na čtečce vždycky něco vyberu, protože tam mám všechno možné. :D
    Pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) no právě a nebo naopak, ještě hůř, tahala jich málo :D

      Vymazat
  2. Souhlasím s tebou! :) Sice přímo čtečku nemám, ale v mobilu mám apliaci, přes kterou si kupuju a čtu knihy. Moc mi to vyhovuje a je to super, navíc tim nezabereš skoro žádné místo.
    jasně, knihy jsou knihy, kupuju si je pořád, ale čtečka je taky fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem to tak ze začátku měla, ale ted na normální čtečku nedám dopustit :)

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím, ještě teď si pamatuji šokované pohledy mých rodičů, když jsme balili na dovolenou a já vyrukovala s hromádkou plnou knih.. :D Od té doby co mám svůj Kindle tento problém záhadně vymizel a to tam mám mnohdy i knih více, než jsem si dřív brávala na dovolenou.. :)) Navíc se přesně vejde do kabelky, takže si o knihy pořád nemusím "škemrat" a neslyším pořád "teď ne, jsou v kufru, takže teď si číst nemůžeš.." :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že největší výhoda čtečky je právě při cestování :) Když jme jednou letěli letadlem a museli jsme se vejít do 20kilo, tak ta jedna kniha, na kterou mi místo zbylo, byla opravdu málo :/

      Vymazat
  4. Také jsem nejdřív byla spíš proti čtečkám... Ale poslední dobou o ní začínám uvažovat víc a víc :D Přesně jak píšeš - zaprvé kvůli dovolené (protože když jsem loni jela na měsíc k tetě a vezla si s sebou všech 7 dílů Harryho, musela jsem je v tašce jaksepatří schovat, aby mi je mamka nevyházela) a zadruhé kvůli onomu otravnému "Co čteš?" :D Přijde mi super, že máte v knihovně možnost si čtečku vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořiď si ji Pořiď si ji Pořiď si ji... co čteš je nejhorší věta co znám, čtu proto aby na mě nikdo nemluvil přece :D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...