27. 4. 2014

Pátá vlna - Rick Yancey

17972633Než se Rickovi Yanceymu splnil sen z doby, kdy hltal řádky Pána prstenů podobně jako my teď otáčíme stránku za stránkou jeho knih, uběhla dlouhá doba, ale pak se i on dočkal svého happy endu a od roku 2001 píše převážně YA knihy a v roce 2013 se konečně i k nám dostalo jeho dílo. 

Pátá vlna - první díl dystopické, sci-fi trilogie - vám kromě mimozemšťanů, kteří vám nedají spát, nabízí stránky nabité akcí, putováním po lese a nechybí ani romantika pod širým nebem.


Vydal Baronet v roce 2013, 445 stran  



Podrazy, důvěra a Ufo

   Představte si, že 7 miliard lidí zmizelo ze dne na den a zbude jich jen několik tisíců a vy jste jedním z nich. Přišli jste o všechny, které jste milovali a vaše jediná naděje je váš malý bráška, kterého unesli Jiní. Žijete ze dne na den, utíkáte od každého člověka, kterého potkáte, protože nemůžete důvěřovat nikomu, jen svým instinktům. Vítejte v současnosti, ve světě, který už není nadále náš, v životě Cassie.
Untitled   Neví kam má jít, neví co má dělat, ale vzdát to nehodlá. Možná je jediný člověk, který přežil. To si myslela, dokud nepotkala Evana. Nebyla si jistá zda-li mu může důvěřovat, ale on je její poslední naděje na záchranu brášky Sammyho.
   Ve stejném čase se Ben přidává k výcviku na vojáka, aby společně zlikvidovali Jiné a dali jim vědět, že lidé budou za sebe bojovat. Učí se bojové techniky, snáší šikanu a odhaluje tajemství, které tento výcvikový tábor skrývá. 

"Jak vyčistíte Zemi od lidí? Zbavíte lidi jejich lidskosti." 
   Pátá vlna je hlavně v Americe hodně opěvovaný bestseller, a nejspíš proto jsem byla zklamaná, když jsem ji sama přečetla a kniha byla naprosto jiná, než jsem předpokládala. Už od počátku mi nesedl formát, jakým je kniha napsaná. Střídání pohledů bylo hrozně zmatené a v mnoha případech naprosto zbytečné. Nebyla v tom žádná pravidelnost a občas byly psané ich-formou, občas er-formou a pak vyznejte se v tom. Mnoho situací se dalo nahradit jednoduchým rozhovorem mezi Evanem a Cassie, který by čtenáři vysvětlil potřebné detaily k dalšímu rozvoji příběhu. A kdyby kniha byla psaná například jen ze dvou pohledů - Cassie a Bena, zůstalo by v čtenáři víc napětí a touhy zjistit, jak to vlastně je, než ta pomyslná tajemství, které Rick čtenáři tímto prozradil.
"Mimozemšťané jsou hloupí."
   A tímto se dostáváme k další věci, která mi vadila. Ačkoli se Evan a Cassie setkávají až v třetině knihy, tak se mezi nimi odehrává hlavní romantická zápletka, pokud se tomu tak dá říkat. Na dalších třiceti stránkách se Evan do Cassie zamiluje a ona to tak nějak příjme. Jejich vztah byl už od začátku zvláštní a nedokončený, neměli šanci se poznat, protože všechny scény s Evanem jsou zahaleny tajemstvím a my nenahlédneme tak hluboko do nitra Evana, jak je to u podobných YA knih zvykem.
   A teď zase něco pozitivního! Již od první stránky se mi líbil styl, kterým byla kniha psaná. V řádcích se nacházely vtipné i pravdivé metafory, autor si pohrál s jazykem do takové míry, že překladatelce nestačila Česká slova a občas musela použít vysvětlivky, naneštěstí se ke konci knihy tyto věci vytrácely a kniha tak opět ztrácela své plus, které jsem ji dala na začátku.

   Pátá vlna má i přes své nedostatky něco do sebe, něco díky čemu budete naštvaní, že další díl vyjde až za půl roku a budete si ho chtít koupit v originále, abyste ho měli dřív. Pokud toužíte po nějaké dystopické knize, se zajímavým námětem a záhadami, tak je tato kniha pro vás jako stvořená.




Mějte se krásně,
Vaše
KejBí!

3 komentáře:

  1. Na tuhle knihu jsem četla spíš kritické recenze, takže jsem se na ni ani nechystala :) Navíc jsem si řekla, že omezím čtení dystopií, protože se mi pak zdá všechno stejné. To střídání pohledu postav, o kterém píšeš, naprosto chápu, také by mě to vytáčelo :D
    Jé, ty čteš Pana Penumbryho a Hru o trůny? :) Na obě tyhle knížky se strašně těším, takže jsem zvědavá na tvoje recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Teď jsem si všimla, že máš nahoře v menu "o mě" místo "o mně" :)

      Vymazat
    2. Nejhorší je, že v Americe ji fakt většina chválí :D Já právě dlouho žádnou dystopii nečetla a docela mě lákala:)
      Pana Penubryho čtu už asi od začátku března a nejde mi s tím pohnout dál :/ Hru o trůny jsem začala před dvěma týdny a ještě nejsem ani v půlce:/
      Děkuju za upozornění, chybička se vloudila :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...