15. 2. 2014

My Mysterious Me - Paperback nebo Hardback?

 

   
Paperback vs. Hardback

   Jistě nejsem jediná, která se vždy při koupi knížek v Angličtině rozhoduje, zda koupit Paperback nebo Hardback (u nás tuto možnost málokdy máme). Musím říct, že při čtení mám raději paperback. Více si ho ohmatám, různě zohýbám, aby mi lépe padl do ruky, a proto mi přijde, že tak s tou knížkou navážu jisté spojení a skamarádím se s ní, a že ačkoli ji dělám tyto věci, je to spíš jako bych se s ní sbližovala, než ubližovala.
 
 Naopak u hardbacku tohle dělat nejde. Je prostě na první pohled tvrdý a nepřátelský, je pravda, že sice vypadá hezky, ale k hardbackovým knížkám nemám tak blízko, jako k paperbackům.    
   Akorát dnes jsem dočetla The Duff v paperbacku a musím říct, že se knížka nejen hezky četla kvůli tomu, co je uvnitř, ale i navenek vypadá hezky. Stránky má sice tenčí než u nás a obálku naopak tvrdší, a právě to se mi tak líbilo, protože knížka pak není tak těžká, i když má 300 stran. 
   Proto mi přijde, že Česká nakladatelství, když mají knížku v paperbacku ji odbyjí. Dají ji malý formát, tuhé stránky a obálku, co se snadno pokrčí (Proto jsem byla dlouhou dobu zastáncem hardbacků). 
   Na druhou stranu hardbacky sice jsou pěkné, většinou i ve větším formátu, jak to mám ráda, ale nakladatelství je šidí. Často se stává, že na ně dají jen hezký přebal (který stejně všichni sundají, protože ho nechtějí zničit) a pod ním jen černá nic neříkající obálka. 
   Jak to shrnout Paperbacky jsou fajn, když jsou ve větším formátu s hezky provedenou obálku. Hardback bych volila bez přebalu a to jen v krajním případě, protože je zase až moc mohutný a neskladný, za to většinou s krásnou vypracovanou obálkou. 
   Jakých obálek jste zastáncem vy, a která v poslední době okouzlila vaše oči?

Mějte se krásně
Vaše
KejBí

10 komentářů:

  1. Já mám radši hardback, protože paperback nepovažuji za úplnou knížku. Vím, že to zní divně, ale paperback je více podobný časopisům než hardback. Jo, je to divný důvod, ale já radši hardback. :)
    A s těmi obálkami. Podle mě to všude neni stejné, a taky záleží na knížce. :) ale musím říct, že obálky paperbacku mám asi radši. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že knížky v hardbacku jsou víc knížkovější, ale když třeba teď mám oblíbené knížky Vampýrské Akademie, které jsem četla už asi tři krát, tak si nedokážu představit, že by byly v hardbacku. Já už si v poslední době zvykla na ten paperback, že na něj nedám dopustit :)

      Vymazat
  2. Já zase vždycky sahám po hardbacku, připadá mi, že hardbacková knížka toho víc vydrží :) A i na pohled se mi líbí víc. Anglické knihy ale kupuji v paperbacku kvůli jejich ceně - ten rozdíl bývá dost významný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky fakt, ale zase když je to knížka, kterou budeš číst jednou, tak si myslím, že ten hardback je zbytečný, proto by mi vyhovovalo, abychom si mohli vybrat, jestli hardback nebo paperback u každé knihy, ale je mi jasné, že tohle by se v Česku neuživilo :) To je pravda, teď jsem se rozhodovala u Fangirl, jestli paperback nebo hardback, ale taky jsem si říkala, že paperback ušetří aspoň trochu moji peněženku :)

      Vymazat
  3. Já mám radši paperbacky. Dřív jsem byla zastáncem hardbacků, ale to se změnilo ani nevím čím. Jednoduše paperbacky se mi zdají roztomilejší, je sice pravda že dlouho nevydrží, ale i tak je mám radši :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky byla milovnice hardbacků a v poslední době jsem si všimla, že když vidím, že knížka je v hardbacku, tak si ji radši pučím v knihovně. A nebo i ty Anglické knížky mám raději v paperbacku :)

      Vymazat
  4. Já mám určitě radši hardbacky. Méně se zničí, líp se mi čtou, nebojím se je pořádně otevřít. U paperbacku se mi často stane, že ho položím a obálka + prvních pár stránek nedrží a jakoby odstává. Kdežto hardback zůstane vždycky zavřený :D a jak už jsem psala, prostě se o něj nebojím. Navíc mi trošku víc přijde jako "pořádná kniha", taková ta typická, jestli víš, jak to myslím. Jestli ne, nevadí, já se taky nechápu :D A u tlustších knih se paperbacky špatně otevírají a čtou. Na druhou stranu, u těch tenčích je zas otravné (když jsou v hardbacku), pokud je přední a zadní strana obálky dohromady tlustší než stránky :D takže třeba tak do 250 stran mi přijdou lepší paperbacky :) bohužel mi přijde, že jsou skoro vždycky hezčí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě :D ...to je taky na jednu stranu fakt, že stránky neodstávají a jsou, jak už jsem psala, víc knížkovější, ale u každé knihy mi to vyhovuje jinak, a jak ty píšeš u těch kratších je paperback lepší :)

      Vymazat
  5. Já můžu obojí, ale častěji ty paperbacky. Většinou se rozhoduji podle ceny (paperback), případně obálky - jestli je hezčí hardback, vezmu ho. Ale protože jsem chudá studentka, většinou končím s měkkou vazbou, přijde mi, že třeba paperbacky v angličtině jsou mnohem lepší (a levnější, samozřejmě).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to naprosto stejně, já si knížky kupuji jen občas, fakt nemám desítky nových knížek měsičně. A je pravda, že Anglické paperbacky jsou hezčí i lépe zpracované mi přijdou...

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...