13. 2. 2014

Tahle píseň ti změní život - Leila Sales

18468986Autor: Leila Sales
Počet stran: 213
Nakladatelství: CooBoo, 2014

"Myslíte si, že je tak jednoduchý se změnit. Říkáte si, že je to v poho, ale není."

Anotace:
 Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadá jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že udělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře – čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím? Můžete se sebou něco udělat, aby se z vás stal spokojený mimoň?


Sebevražda, noční život a This Charming Man
"Přijde vám to směšně dramatický rozhodnout se, že tenhle život už byl dost dlouhej, jen tak v půlce úplně obyčejného dne? Přepískla jsem to? Tak to se omlouvám, ale já se tak rozhodla." 
   Elisa je typický případ té holky, která je neoblíbená už od malička. Nikdo se s ní nebaví, nemají ji rádi, nevšímají si ji. Jednoho léta se to snaží změnit, snaží se "naučit" to jak být "cool". Čte různé dívčí časopisy, zajímá se o to co je v kurzu, dívá se na ty správné filmy, nosí to správné oblečení... marně. Stále ji přehlížejí, tak se zkusí zabít, nepovede se jí to.
   Půl roku po tom narazí při své pravidelné noční procházce na dvě holky, které ji vezmou do Startu, což je jeden klub ve městě. Tam se potká s Charem, místním Djem.. Ten je vážně okouzlující, a získá si i Elisino srdce, naučí ji mixovat hudbu a podobně. Do toho se zase připlete jejich kamarádka Pippa, protože ta je do Chara taky zamilovaná, ale musí se vrátit domů, takže vlastně jejich lásce nic nebrání, ne?

Konečné hodnocení
   Celkově jsem byla z knížky fakt nadšená a moc se mi líbila, ale proč vlastně dostala 3 hvězdičky? Moc mi nesedla hlavní hrdinka, chovala se jako namyšlená chudinka, která je ve všem nejlepší a podle mě byla až moc ambiciózní. Střídala své nálady a hlavně názory častěji než ponožky a časem už to bylo otravné a já si jen vždycky řekla "Počkej kdy jsi ho přestala mít ráda?". Přijde mi jakoby ta knížka byla o dvou naprosto rozdílných holkách, které kdysi dávno měly něco společného, ale to už dávno není pravda, avšak stále se navzájem ovlivňují.
  Další věc, která mi vadila, byly rozhodnutí některých vedlejších postav, které byly naprosto neopodstatněné, zbytečné a hloupé. Ať uvedu příklad, tak tam bylo něco ve smyslu "Dneska už tě nemiluju, protože miluju tady tu holku vedle, o které celou dobu říkám, že bych si s ní nikdy nic citového nezačal, takže teď už spolu nechodíme. Čau."
   Konec byl prostě divný. Myslím, že se autorka snažila o nějaký zvrat, možná něco překvapivého, ale když už píše knížku plnou klišé ("Ztracená holka vejde do klubu a hlavní Dj se do ní hned zamiluje"), tak to tak měla i zakončit a nepřidávat tam zbytečně další postavy, o kterých se jinak vůbec nemluvilo.
  Abych to shrnula, v knížce byly romantické chvilky, napínavé, smutné i veselé, občas jsem se za hlavu popadala jaká to je blbost, občas jsem si říkala, jak je to skvělé, ale pořád si myslím, že se tohle téma mohla využít lépe a dát do něj trochu víc reality a nějak oživit postavy, aby nebyly takové nudné a hloupé. A teď jsem vás naprosto odradila...ouč. Chyba, ono ta knížka je čtivě a pěkně napsaná, jen v ní bohužel nejsou doladěné detaily, přečtěte si ji až budete mít chuť na trochu té pubertální nerozhodnosti, přátelství a stydlivých romantických scén, protože toho se vám v hojné míře dostane.

 
 

4 komentáře:

  1. Knížka vypadá zajímavě. Ukázky z knížky vypadají nadějně. Teď mám na knížkou velkou chuť :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti si ji, je to taková oddychová a zasměješ se i u ní, za což dávám plus :)

      Vymazat
  2. mě se kniha líbila byla zas jiná nez jsem cekala a nez jsem zvykla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky pravda, myslela jsem, ze Elisa bude vice vyspela, prisla mi koc jako dite, ale jinak byla dobra :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...