19. 1. 2014

Demonata - Darren Shan


Autor: Darren Shan

Počet stran: 212
Žánr: Fantasy, horor
Nakladatelství: Cooboo, 2010
Anotace:   
Grubbs Grady je docela normální teenager – tedy dokud jednoho dne nezjistí, že na jeho rodině spočívá prastará kletba. A když se poprvé setká s pánem démonů a jeho ďábelskými nohsledy, zjistí tři zásadní věci:- svět je zvrácený
- magie existuje
- démoni jsou skuteční



Lord lítost, prokletí a vlkodlaci

"Vprostřed pavučiny je běsný Lord Lítost sám" 
  Příběh vás chytne už na začátku, kdy si Grubbs vystřelí ze své sestry. Na první pohled naprosto normální den jedné normální Irské rodiny. Jak dny plynou tak si Grubbs začne všímat, že se ostatní členové jeho rodiny chovají divně. Vše se vyjasní v den, kdy všichni kromě Grubbse jedou do vedlejšího města na balet a on zůstává u své tety.
   Grubbs vytuší, že balet je jen pouhá záminka, pro to, kvůli čeho byli jeho rodiče tak dlouho nervózní. Rozhodne se je najít a konečně zjistit, co se stalo. Hledat začne doma, když tam přijde všechny šachové stolky (úchylka jeho rodiny) jsou rozházeny, nakonec najde všechny členy své rodiny mrtvé v ložnici svých rodičů. Poprvé se potká s Lordem Lítost a objeví své magické schopnosti.
   Po této malé příhodě už není nic, jak bylo dřív, neví co si má myslet, nikdo mu nevěří, že se setkal tváří v tvář s pánem démonů. Tuto záhadu brzy rozlouskne jeho strýc Dervish a vezme si ho do opatrovnictví. Grubbs se brzy všemu dostává na kloub a dozvídá se o kletbě, která jeho rod sužuje už po celá staletí.



Konečné hodnocení
"Z démonů šel strach, ale holky...hmm, holky, to je fakt děs!" 
   Z téhle knihy šel strach, jen co jsem si přečetla anotaci. V průběhu knihy se vyskytovaly jak momenty z života "obyčejného" chlapce, tak i děsivé důvody úmrtí jeho rodiny a právě v těchto okamžicích jsem si říkala, jak jsem blbá, že začnu číst zrovna tuhle knížku před spaním, protože poté se to ani nedalo nazývat spánkem.
   Normálně se mi knížky, ve kterých není žádná romantika, nezamlouvají, ale tahle je jasná výjimka. Určitě je to i díky tomu, že Grubbs mi je hrozně sympatický, jde vidět, jak se v průběhu knihy vyvíjí, z typického teenagera na rozumného člověka, který se jen tak něčeho nezalkne. Z Dervishe jsem měla ze začátku trochu respekt, ale pak se ukázalo, že vlastně jen chrání svou rodinu a chce pro ni jen to nejlepší, i kdyby měl obětovat svůj život. Na jednu stranu bere prokletí vážně, ale jelikož je pro každou srandu, nepostrádá trochu toho černého humoru.
   Konečně jsem pochopila, proč tolik lidí, má rádo knížky Darrena Shana. Jeho styl psaní je skvělý, je plný akce, humoru a překvapujících situací. Příběh je moc dobře promyšlený a napsaný, ani na chvíli se u něj nenudíte a chcete jen víc a víc a víc, i když to znamená pár bezesných nocí.
 Ačkoli jsem si řekla, že letos budu v hodnocení knih přísnější, tak tady nemůžu dát jinak než plný počet hvězdiček/ srdíček, a jestli se stále ještě rozmýšlíte, zda tuhle knihu přečíst, tak být váma neváhám ani minutu, protože stojí za to.

2 komentáře:

  1. Demonatu jsem loni dala bráchovi k Vánocům a od té doby mi ji nutil, já si ji ale nepřečetla, připadala mi taková dětská :D (no, dětská.. bráchovi byldn v tu dobu 13 :D) Ale jak to tak vidím, možná si ji ještě přečtu :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dětská fakt není, teda mi nepřišla, spíš taková děsivá, ale když budeš mít chvilku, tak si ji určitě přečti ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...