13. 1. 2014

Marcelo ve skutečném světě - Francisco X. Stork

 
Autor: Francisco X. Stork
Počet stran: 304
Žánr: Psychologický román
Nakladatelství: Cooboo, 2012
Anotace:
   Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Je to jeden z projevů psychické poruchy podobné autismu, kterou trpí. Celý dosavadní život chodil na školu pro žáky se speciálními potřebami, ale toto léto se jeho otec rozhodl, že musí poznat skutečný svět a zaměstná ho ve své právnické firmě. Marcelo poznává, co je to zrada, zklamání, žárlivost, hněv i touha a láska, a učí se s tím vším vyrovnávat.Tento jedinečný příběh je příběhem o spravedlnosti i krutosti světa kolem nás a o tom, že každý z nás může někdy zaslechnout hudbu své duše

Nenávist, poznání, VH a Láska?
„Správný tón zní správně a špatný tón zní špatně.“
   Marcelo trpí psychickou poruchou, typem autismu. Čeká ho léto strávené s Poníky a poté poslední rok na soukromé škole. Jeho otec si však přeje něco jiného, chce aby se naučil něco o skutečném světě, o tom jaké to je jezdit metrem a plnit úkoly v daný termín. Když se mu bude dařit, může chodit dále do školy do Patersonu, ale jestli poruší pravidla skutečného světa, bude muset chodit na normální střední jako všichni ostatní. Toho se Marcelo bojí nejvíce, a i když nerad, tak začíná pracovat v právnické firmě, poznává nové lidi, nové podněty, nové pocity a další kousky sama sebe , o kterých nevěděl, že je má.
    Také bude muset udělat rozhodnutí, které ovlivní nejen jeho, ale i budoucnost všech ostatních ve firmě, také se bude muset zodpovídat jeho otci, ale nechce ho zklamat. Jak ale má vědět, co je dobré a co špatné, když ví, že to mnoha lidem ublíží?

Konečné hodnocení: 
"Není to, že člověk v sobě nevidí žádné ošklivé části, samo o sobě něčím takovým ošklivým?" 
   U některých knížek, jako je například tato, máte pocit jako by jste neměli právo napsat svůj názor na tuto knihu. Jenže to už tak nejspíš u takových románů bývá, donutí vám přemýšlet o sobě, o světě, o budoucnosti a dalších věcech a vy máte najednou až přespříliš myšlenek a nevíte co s nima, nevíte na kterou se máte soustředit dřív, tak jen sedíte, tupě čumíte do zdi a snažíte se vyznat ve vlastních pocitech.
   Kniha samotná je výsledkem jeho práce s autistickými dětmi, faktem, že jeho synovec trpí autismem a vlastním dumáním nad světem jaký je, jak ho vidí on a jak zase děti s takovou vadou. Není to knížka, kterou byste si přečetli jen tak, protože se nudíte, spíš musíte mít náladu na to něco přijmout, něco co se nám autor snažil dát od své první myšlenky, že by tato kniha někdy mohla vzniknout.
   Při čtení se rozhodně nebudete nudit, uvědomíte si, že věci, které běžně děláte jsou vlastně strašně těžké, a že je lepší dělat věci pomalu, než rychle a s chybami. Dočkáte se i lásky ve stylu, o kterém jste nejspíš ještě nečetli a budete držet Marcelovi palce až do posledního slova.
   U většiny knih říkám, co se mi líbilo a co ne, ale u této to nechci říkat, protože to nejspíš ani sama nevím. Námět je určitě zajímavý, v celém příběhu je vidět, že vychází z osobní zkušenosti s takovými lidmi, a že se snažil ve svém životě jim porozumět. A nejspíš i toto chtěl pro nás, čtenáře, abychom pochopili, alespoň z části, přemýšlení takových dětí, abychom se i my zamysleli nad tím, jaké to je vnímat tolik podnětů najedou a žít v dnešním světě, světě plném chaosu, nepřátelství a šedé.
"V tom právě spočívá víra ne? Sledovat hudbu, když ji neslyšíš." 

8 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Teď mám chuť se do knížky pustit! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem si přinesla z knihovny a nemůžu se dočkat, až se do ní pustím :) Ve volném čase jsem se práci s autisty věnovala a tak trochu doufám, že jednou v tom budu moci pokračovat i v rámci své profese :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky párkrát do roka účastním různých akcí po děti s podobným postižením a bylo hodně zajímavé, si přečíst, jak všechno kolem sebe vnímají ony, takže doufám, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  3. O tejto knihe som ešte nepočula, ale navnadila si ma na ňu :D Má neskutočne krásnu obálku :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ona je už skoro dva roky stará, ale v hledáčku jsem ji měla už delší dobu a konečně jsem se k ní dostala a určitě si ji přečti je moc pěkná :)

      Vymazat
  4. Na tuhle knížku jsem několikrát koukala a díky tvojí recenzi mám chuť si ji přečíst :) A obálku má fakt nádhernou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt je dobrá a ačkoliv se v ní řeší vážnější téma, čte se lehce, takže až budeš mít možnost, tak si ji přečti, myslím, že nebudeš litovat ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...