17. 2. 2014

Amy a Roger: Na cestě - Morgan Matson

 

Autor: Morgan Matson
Počet stran: 404
Nakladatelství: CooBoo, 2013

"Musíš být pyšný na svůj domov. Jsme odkud pocházíme. Jinak bysme byli ztracení." 

Anotace: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?





 Roadtrip, únik před minulostí a dinery
"Zítra to bude lepší" 
"Ale co když ne?"  
"Tak si to zítra řekneš znovu. A jednou zjistíš, že to doopravdy lepší je." 
   Amyina rodina se na první pohled rozpadla. Tatínek ji zemřel v autě, které řídila, bratr je v léčebně drogově závislých a mamka se odstěhovala na druhý konec Ameriky, aby od toho všeho utekla. Amy se vydává za ní společně s Rogerem, který ji tam má zavést. Naplánují si Roadtrip napříč Amerikou a poznávají krásy Spojených Států.
   Zatímco Amy se snaží odpoutat od svého - teď už bývalého - života, Roger stále myslí na svou - taky bývalou - přítelkyni. Ta hodně ovlivní jejich cestu a Amy díky tomu pozná Rogerovy kamarády a to jaký život vede normálně.
   Oživením knihy byl Amyin cestovní deník. Psala si v něm, kde se zrovna nacházela, fotila fotky všeho, co viděla, psala Rogerovy playlisty písniček, co poslouchali při cestě, přičemž se Morgan nechala inspirovat vlastním Roadtripem, který při psaní knihy provedla. (Tady by měly být všechny zmíněné písničky )
 
   Amy jako hrdinka mi naprosto sedla, ze začátku byla sice odměřená, ale s tím, čím si prošla, se není čemu divit. Naopak Roger si k ní postupně našel cestu a odhalil minulost, které se tak dlouhou dobu vyhýbala. Roger sice není ten typický hrdina, kterého už od první strany milujete, ale postupem času si získá jak vaše, tak i Amyino srdce.


Konečné hodnocení
   Amy a Roger ve vás zanechají pocit touhy zažít stejné dobrodružství jako oni. Vydat se na vlastní pěst někam pryč, někam kde na vás rodiče, ani nikdo jiný nemůže. Jednu chvíli mířit někam a v další se rozhodnout, že chcete vlastně jinam, tak otočíte auto a bez zábran jedete dál a dál, u toho posloucháte skvělé písničky a poznáváte se s člověkem, co sedí vedle vás.
  Je vidět, že autorka vycházela ze svých vlastní zkušeností a na vlastní kůži zažila jaké to je navštívit Yosemitský národní park nebo jet několik hodin po nejopuštěnější dálnici v Americe, jak sama píše v závěru knihy.
   Amy a Roger na cestě je moc milá knížka. Na první pohled oddechová kniha, proložená láskou, s rodinnou tragédií v pozadí. Těžké vyrovnávání se smrtí tatínka autorka odlehčila humorem a letním románkem, který by chtěla každá holka zažít. Mě se dostala pod kůži a v zamračeném zimním počasí mi byla takovým sluníčkem, které odneslo všechny případné deprese a chmury, které by se chtěly ukázat.

Mějte se krásně
Vaše
KejBí

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! Na knížku se moc těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ...Knížka byla skvělá, pořád se něco dělo, pořád jsem poznávala nové části Ameriky, o kterých jsem neměla tušení a Roger je prostě skvělý, takže se máš na co těšit :)

      Vymazat
  2. Skvělá knihy kterou si chci urcite jeste parkrat precist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napodobne, v lete uz mame naplanovano neco na podobny styl do Italie, takze tuhle knizku si vezmu urcite s sebou :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...