26. 4. 2015

Zoe Sugg - Girl online

Zoella je slavná britská  youtuberka, která na svůj kanál získala téměř 8  miliónů odběratelů, zároveň píše blog a svým životem se nechala inspirovat k vymyšlení knihy. Díky pomoci Siobhan Curham, která její nápady zpracovala, si nyní můžete přečíst GirlOnline.

Girl online je kouzelná romantická kniha, která vás v deštivých dnech zahřeje u srdce a v těch slunečných vykouzlí úsměv na tváři.

Vydalo nakladatelství Penguin books, 352 stran


Blog, úzkost a romantický New York
Penny žije docela obyčejný život v Brightonu, ale po autonehodě začne mít záchvaty úzkosti a myslí si, že se zbláznila. Díky svému blogu se ze všech svých problému vypíše a zjistí, že není jediná koho takové věci trápí a získá mnoho rad, jak s tímto bojovat. Zanedlouho po té se ji stane takový malý trapas, který vidí celá škola, koluje po Facebooku a Youtube a ona už neví, co má dělat se svým životem.
Naštěstí její rodiče dostanou zakázku na přípravu svatby v New Yorku, a tak ji vezmou s sebou, aby si odpočinula od svých „kamarádů“ a dala si se sociálními sítěmi pauzu. V novém městě potkává Noaha, krásného kluka, který hraje na kytaru a stává se jejím průvodčím po tajemných zákoutích New Yorku.

Sometimes you have to face up to your fears to realize that they aren’t actually real.
Hlavní protagonistka až nápadně připomíná údajnou autorku knihy Zoellu, ale stejně jako Zoe, tak i Penny jsem si oblíbila. Sice je tichá, ale po dlouhé době hrdinka, která mě doopravdy zaujala, alespoň svými koníčky, které máme podobné, přestože já v nich tolik nevynikám. Jejím věrným kamarádem je foťák, bez kterého nevyjde z domu, protože co kdyby náhodou a samozřejmě ještě píše blog pod jménem Girl Online, ve kterém se svěřuje se všemi svými strastmi a dělí se o své fotografické počiny se světem.

Noah je záhadný kluk, který miluje muziku a svou mladší sestru. Označila bych ho za klasického Young Adult lamače srdcí – tajuplný, sexy a pozorný, i když na první pohled si drží odstup. (Stejně všichni víme, že takovým hrdinům jejich odtažitost dlouho nevydrží.) 
      
V momentě, kdy jsem se ke knize dostala, tak jsem za sebou měla dlouhé kolo přemýšlení a studování,co je ta kniha vlastně zač. Jak už bylo mnohokrát omíláno Girl Online nenapsala Zoella, ačkoli je její jméno na obálce. Ona jen vymyslela postavy a nastínila děj. Se zbytkem si poradila autorka několika Young Adult knih Siobhan Curham. Aneb co by nakladatelé knih neudělali pro peníze. (A že jich bylo – kniha prolomila Harry Potterův rekord v prodejnosti.)

Až na výjimky byl děj v knize předvídatelný, zkrátka nic, co by tady ještě nebylo. Poslední dobou nacházím větší zalíbení ve knihách, u kterých si odpočinu a jen se nechávám unášet vlnami milého příběhu, než u těch, kde se bojím otočit stránku, kvůli toho, co by se mohlo stát, a přece jen, kdyby mě každá kniha měla dostat k infarktu svým nečekaným zvratem, dlouho bych tady asi nepobyla.



There is enough sadness in the world already. You don’t need to add to it.
Myslím, že na knize bylo vidět, že ji napsal někdo, kdo už s tím zkušenosti má a ví, jak navodit tu správnou atmosféru. Co udělat, aby člověk soucitil s ubohou Penny, která je na pokraji dalšího záchvatu, či vykreslit náladu Vánočního New Yorku. Počáteční kapitoly mi přišly trošku kostrbaté, možná, že i Curhamové trvalo, než se sžila se Zoellinými postavami nebo jsem si jen nemohla zvyknout na Angličtinu, každopádně při důležitých momentech už vše bylo v pořádku a já jen netrpělivě otáčela stránku za stránkou, abych se o nevyzpytatelném Noahovi a Penny dozvěděla víc.

Girl online bylo příjemné počtení, které nenadchne ani neurazí, náročnější čtenář si ho asi mezi svůj seznam četby nezařadí, ale my, kteří se nevyžíváme v dokonale zpracovaných dialozích a promyšlených zápletkách si přijdeme na své. Necháme se unést Noahem, vtáhnout do Penniných fotografií a okouzlit zasněženým New Yorkem, protože zázraky se dějí nejen o Vánocích. 



Knihu si můžete zakoupit na e-shopu MegaKnihy.cz



8 komentářů:

  1. Jedine oddychovka, tak to teda aspoň znie. :) Možno po nej siahnem, keď budem na ňu mať chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nebudeš mit náladu na něco složitého, tohle bude dobrá volba :)

      Vymazat
  2. O knize jsem leccos slyšela, většině se však líbila :) Teď toho mám hodně, ale později se do její četby určitě pustím. Děkuji za tvůj názor, ráda jsem si jej přečetla :)

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to opravdu nic světoborného, ale určitě tím nic nezkazíš :)
      Pohled jsem sice naposledy poslala mamce z tábora, ale určitě se podívám :)

      Vymazat
  3. Mě strašně lákají knihy s podobnou tématikou - když to má hlavní postava stejně jako já a objevuje se na internetu. :D Teď jsem dočetla Fangirl a bylo to skvělé, moc doporučuju! Girl Online ale také nezní vůbec špatně a když něco čtu anglicky, většinou jsou to právě oddechovky :) Pěkný článek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Fangirl je propracovanější, i když jsem s ní zatím neměla tu čest, ale tohle taky není k zahození ;) Děkuji :)

      Vymazat
  4. Kniha mě velmi zaujala. A po tvé recenzi ještě víc! Moc se ti povedla :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...