1. 12. 2013

Myši - Gordon Reece

   
Autor: Gordon Reece
Žánr: Thriller
Počet stran: 260
Nakladatelství: Jota, 2011

"Každému jednou dojde trpělivost"
   Anotace: 
   Šestnáctiletá Shelley a její matka jsou jako šedé myšky – nervózní, plaché a přeochotné. Je snadné je využít a zneužít, což si dobře uvědomoval otec Shelley i její spolužačky ze střední. Právě před nimi uprchnou matka s dcerou do nového domova na venkovské samotě, kde obě nečekaně rozkvetou a svět se zdá konečně snesitelným místem.
   Nově nabytý klid však záhy naruší lupič, který se jedné noci vloupe do domu. Shelley se probudí, slyší, jak vržou schody, a v následujících mrazivých minutách se její život obrátí vzhůru nohama. Moc dobře totiž ví, že když už se kočka dostane do myší díry, neodejde bez kořisti...



Nacházení svého temného já



"Stačí totiž jediná návštěva kočky vmyší díře a život jejích obyvatel už nikdy nebude stejný jako dřív..."



   15-ti letá Shelley - hlavní hrdinka této knížky - je velice tichá a poddajná. Zdědila to po své matce. Nikdy neodporovala a vždy se podřídila všemu, co se ji řeklo. Je to zkrátka myš.   
   Shelley - byla obětí šikany. Šikanovaly ji její nejlepší kamarádky spolužačky. Bála se to však někomu říct a skončilo to až v momentě, kdy ji podpálily vlasy a ona musela do nemocnice. Po tomto činu se společně s mamkou rozhodly odstěhovat na venkov, kde ji budou navštěvovat učitelé, aby dál nemusela chodit do školy. 
   V momentě, kdy se jejich život začne uklidňovat, jim jejich zaběhnuté koleje naruší lupič v den Shellyiných 16. narozenin. Shelly se odpoutá od svého přirozeného "já", probudí v sobě divokou stránku, kterou zatím nepoznala a lupiče zabije. 
   Po tomto traumatizujícím okamžiku se s matkou snaží zamaskovat všechny stopy, které by je mohly usvědčit a žít dál, jako by se nic nestalo. Ne vždy to je lehké a nakonec je stejně doženou jejich činy. Otázkou je, jak se zachovají tentokrát... 

Konečné hodnocení: 
   Popravdě na knížce mě asi nejvíc zaujala obálka, a proto jsem nevěděla, co přesně se chystám číst a co bych měla očekávat. Nakonec to však byla příjemná změna, oproti všem těm nadpřirozeným knížkám, které obvykle čtu. 
   Trochu mi tady chyběl příběh, vždy se něco stalo, a pak byla dlouhatánská část popisu a ještě dalšího popisu, která nebyla moc zajímavá. Jen jste tam pozorovali, jak se lehce mění Shellyino chování, avšak, není to nic, nad čím byste museli nějak moc přemýšlet, protože nemáte to jak vypozorovat na konkrétních případech, když tam stále jen popisuje jak se učí, a jak má nervy ze zkoušek, a jak její máma nespí, a jak čeká, kdy zaťukají policisté na dveře.
    Občas knížka už byla taková nudná a nijaká, pak se to na chvíli zlomilo, ale celou dobu jste z ní cítili napětí a čekali jste, co se stane. Kdy nastane okamžik, ve kterém se vše změní a jejich plán se pokazí. Asi bych si ji znova nepřečetla, ale kdo ví, třeba na ni budu mít za pár let náladu.




   

0 komentářů:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...