1. 12. 2013

Pandemonium - Lauren Oliver




Autorka : Lauren Oliver

Žánr: dystopie, romantické
Díl : 2.
Počet stran : 304
Série : Delirium
Nakladatelství: Cooboo, 2013


"Dystopie o lásce ve světě bez lásky... Kdyby byla láska nemoc, nechali byste se vyléčit?"

Anotace:  

Po útěku se Lena ocitne v Divočině a musí se smířit s faktem, že vše, co doposud prožila, lidi, co znala – to všechno je už jen minulost a neexistuje žádné předtím. Připojuje se ke skupině Nežádoucích, kteří mají v úmyslu proniknout do světa „za plotem“, kde se zúčastní velké demonstrace. Tu uspořádal ABAD – Amerika bez amor deliria – organizace hlásající nevyhnutelnost léčby. Když se však Lena setká s Julianem, synem zakladatele ABADu, klukem, jenž zosobňuje všechny její hodnoty, ani netuší, že se jejich osudy zkříží víc, než by si kdy pomyslela.

Další kluk, tajemné metro a trocha té chemie

"Láska. Nejstrašnější ze všech smrtících věcí."
   
Knížka navazuje na první díl, kdy se Leně podaří dostat přes plot, za to Alex takové štěstí neměl a zemřel. Lena se prodírá divočinou a když už si myslí, že umře, narazí na Revenu, která ji zavede do usedlosti, kde se o ni stará. Lena se začne seznamovat s Nežádoucími. Stává se jednou z nich. Přizpůsobuje se novému světu, kde minulost neexistuje a to,co přijde zítra, je ještě hodně daleko. Světu, kde vám nikdo nemůže zaručit, že se dožijete dalšího dne.
   
Lena se snaží zapomenout na jedinou lásku, kterou ve svém životě potkala, ale ono se sice snadno řekne "Prostě zapomeň..." , "Neohlížej se zpět..." Ale hůř se to dělá. Představuje si ho a stále existuje část její myslí, která tajně doufá, že je naživu, že se stačí jen ohlédnou a on tam bude stát a čekat na ni.

   Přijde zima a všichni se musí přestěhovat na jih. Cesta je však náročná a vyžádá si několik obětí. Lena však přežije a aktivně se přidá k odboji. 

  
   Jejím úkolem je v New Yorku pozorovat hnutí ABAD (Amerika bez Amor deliria) a syna jejího zakladatele Juliana. Na jedné demonstraci, pro podporu léčby proběhne útok a Julian je odveden do tunelů metra. Lena ho následuje a oba jsou napadeni Mrchožrouty. Oba je uvězní a začínají se poznávat. Lena si uvědomí, že Julian není takový, jaký ho chce mít ABAD, a i když by nechtěla, začíná se ji líbit.
   
   Konečné hodnocení:
   Můj celkový dojem z knížky je zmatený a z části neukončený. Je to tím, že kapitoly knížky jsou z části psány o přítomnosti a z části o minulosti. Myslím si, že by celá kniha šla zpracovat lépe. Kapitoly bych dala chronologicky a vynechala některé přebytečné detaily. V tom případě by konec mohl zůstat, tak jak je a bylo by to napínavější a lépe by se to četlo. 
   
   Tak nějak mám pocit jako by Pandemonium psala jiná autorka než Delirium. Podobný styl, ale pořád tam bylo něco přebytečného, něco navíc, hodně pocitů a popisu, což ne vždy je dobře. Ať se zamýšlím sebevíc nevím, proč se mi to nakonec líbilo. Asi to je tím koncem, že potřebuju vědět jak se Lena rozhodne, co se stane, proč se to stane/proč se to stalo. Takže pokud vás Delirium nijak moc nenadchlo a váháte jestli si ho pořídit/půjčit, tak bych si ho spíše vypůjčila, protože nebylo to něco převratného. Nebyl to ten typ knížky, o které ještě dlouho po přečtení přemýšlíte, ale poznáte svět bez lásky z trochu jiné strany. 


Recenze Delirium (Delirium #1) 

Trailer:












1 komentář:

  1. The article is very nice and interesting I really like it because it helps me in finding information.
    Cara Mengobati Kutil Kelamin

    thank the article is very berman faat and very helpful.
    Cara Mengobati Hiv Aids

    Interesting articles. There is a lot of information about all sorts of things and can also be a rifrence for all.
    Gambar Obat Kutil Kelamin

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...