5. 12. 2013

Série Vesmír - Beth Revis





Autorka: Beth Revis
Díl: 1. 2. 3.
Série: Vesmír
Nakladatelství: Cooboo, 2012-2013
Žánr: Dystopie, romantické
"Úža plavba nekonečným vesmírem. Kosmická loď postavená na lži." 


Anotace:
Dystopická trilogie Vesmír začíná v okamžiku, kdy se sedmnáctiletá Amy přidává ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čeká, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemůže tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel...



Vesmírná loď, chyby, nový začátek

"Vražda. Láska. Hvězdy. Universum."
 Popravdě, když jsem si opět přinesla hromádku knížek z knihovny a mezi nimi byla i Loď mezi hvězdami, začala jsem ji číst, protože měla nejhezčí obálku. A v tom okamžiku spěl můj společenský, rodinný, školní i jakýkoli jiný další život do záhuby. 
  
 Dostala jsem se do naprosto jiného světa na vesmírné lodi. Amy, hlavní hrdinky této série, se probudí o 50 let dříve, než by měla. Narazí na Syna, budoucího velitele lodi, který se tuto nehodu snaží odčinit a trochu ji život na monoetnické lodi, kde naprosto vyčuhuje, usnadnit. Společně však zjišťují, že ne vše co jim velitel lodi - Otec - říkal, je pravda...spíše, že většina z toho není pravda. 
   
Ve druhém díle se Syn stává kapitánem lodi a změní celý systém, který zde doposud panoval. Z despocie rovnou do naprosté demokracie. I když to zní skvěle, někteří obyvatelé si z toho vyčtou, že si můžou dělat, co chtějí a Synovi s Amy jen komplikují pátrání po tajemstvích Universa. To největší tajemství brzy objeví a odhalí Zemi Centauri.
  
 Děj třetího dílu se neodehrává na lodi, ale na samotné Zemi Centauri, kde jsou každý den ohrožováni mimozemskými tvory. Po probuzení zbylých zmrazených pasažérů se velení ujímá Amyin otec a ne vše, co dělá, se Amy líbí a do toho ještě vstupuje Chris, kluk s divnýma očima.
    

Konečné hodnocení:

  Vůbec jsem netušila, co bych měla očekávat. Avšak, musím říct, že to bylo opravdu překvapující. A to nejen děj knížek, zakončení, ale styl jakým to bylo psáno. Byla to má první knížka, která byla psána jak z pohledu holky, tak i z pohledu kluka. Byla to příjemná změna, ale musím říct, že i když Revisová trošku ošidila tu romantickou část, žádně "Miluju tě," nezaznělo, tak se zabývala i jinými problémy společnosti, které jsou běžné i u nás. Nemusíte se však bát, není to žádná upjatá knížka, kde se akorát tak "pusinkují". 
   
Za zmínku také stojí upravený slovník. Sice to zpočátku znělo divně, ale za chvíli si zvyknete na slova "xakru", "úža" (to zní vážně divně) nebo "chucpe" - u toho mi až wikipedie pomohla zjistit, co znamená.  
  
 Sečteno podtrženo, za slupkou klasických romanticko-dystopických knížek se skrývají témata, o kterých denně slýcháme v televizi,a  se kterými se i dnes musíme vypořádávat - od rasismu po politické režimy. Vše je propleteno láskou, přátelstvím a vtipem, takže nakonec z toho nemůže vyjít nic jiného než skvělá série, která stojí za přečtení.

   

1 komentář:

  1. Bohužel jsem si půjčila 3. Díl tak musím počkat

    rehovicovak

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...