1. 12. 2013

Sedmička - Veronika Burgerová

Autorka: Veronika Burgerová (Nika Roovy)
Žánr: dystopický
Počet stran: 127
Rok vydání: 2013




" Malými krůčky tančí mezi hvězdami,
 v ten moment oči mé plní se slzami. "


Anotace: 
Jaké to musí být, žít ve světě pod ledem, kde člověk nemá právo ani na vlastní jméno, kde oheň je věčný nepřítel a kde barvy jsou vaším očím zapovězeny? Pro někoho nepředstavitelné, pro Sedmičku každodenní rutina. Nikdy nechtěla nic víc, než být dostatečně dobrá v očích své matky a nakonec založit vlastní rodinu. Její život však nabere nečekaných zvratů, když společně s přáteli objeví důkaz o tom, že skutečnost, ve které dosud žila, je lež.

Ledový svět pod zemí

"Určitě je svět mnohem větší, než jak ho znám.
Určitě je svět víc než Vál."


   Sedmička žije ve světě, kde není nic než led. V tomhle ledovém království vládne zvláštní hierarchie. Ze všech sourozenců se vybere jeden syn a jedna dcera, kteří mají založit rodiny. Ostatní nečeká nic hezkého.   Pravděpodobnost, že se Sedmička jednou stane matkou je malá, takže ji nejspíš čeká život ve spodní části Válu. Teď jen doufá, že neskončí moc dole, kde by bylo moc teplo a po několika letech strávených v ledové zemi by takové podmínky asi těžce nesla.
   Myšlenky o její budoucnosti ji stále pronásledují a ona se jí bojí víc a víc, takže začne pochybovat o všem co se kdy učila, a co ji kdy říkali. Nakonec se ji dostane do rukou zpráva, která celý její život obrátí naruby a ona musí vymyslet jak s touto novinkou naložit...
   Bohužel jsem neměla šanci sžít se s hlavní hrdinkou, protože než jsem se pořádně zorientovala v světě, který nám Nika předkládá, tak jsem byla za půlkou knížky a to už se mé myšlenky zabývaly tím, jak to asi dopadne.

Konečné hodnocení
    Na první pohled mě na knížce zaujmu fakt, že je psaná rukou České mladé autorky, která dokázala vymyslet příběh, který čtenáře upoutá jen po přečtení anotace.
    Moc jsem nevěděla co čekat. Trošku jsem se zděsila toho, že je dlouhá jen 127 stránek. Nakonec to zas až takový problém nebyl. Sice bych byla ráda, kdyby knížka byla o pár stránek delší a dovnitř se vmísila i nějaká ta romantická zápletka, ale celkově z ní mám dobrý dojem a těším se na další Nikyiny knížky, které pevně věřím jednou vydá.



Tímto bych chtěla Nice poděkovat za poslání knížky :) . 

0 komentářů:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...